Picture
Jesen je moj najljubši letni čas. Sonce še vedno z vztrajnostjo bije težek boj z neutrudnimi dežnimi kapljicami. Narava se obleče v obleko vseh možnih odtenkov rumene ter me počasi, počasi prisili v iskanje mehkih šalov in kap.

Večkrat se zatečem v naravo. Rada raziskujem in odkrivam nove stvari. To je tako  vznemirjajoče. Da nisem nikoli pravzaprav res sama, mi z drobnimi, skoraj neslišnimi koraki, družbo dela Muri. Ob najinem vsakodnevnemu sprehodu sva zavila mimo utrjenih poti, v gozd. 
Se nama pridružiš? Pojdimo raziskovat!

Pocukaj za rokav starša, toplo se obleci in steči na svež zrak, v objem gozdov. Povej nama, kaj vidiš? Vidiš drevesa? Prepričana sva, da jih ne moreš prešteti na prste ene roke. Ali so drevesa vsa enaka – imajo enake liste?

MURI BIOLOG:
drevesa grobo delimo na listavce in iglavce. Listavci imajo široke ter ploščate liste, iglavci pa imajo iglice. Zagotovo poznaš smreko, katera je ena izmed prikupnih gospodičen iglastega gozda.

Picture
Na hitro si z odločnim skokom izberi svoje drevo. Poskušaj ga objeti. Kakšen je? Je nežen, tako kot lička od mamice ali bolj grob, kot neobrita brada od očita? To kar objemaš se imenuje deblo, deblo pa je ovito v trdno odejo, kateri rečemo lubje. Povonjaj deblo. Diši?

Naj ti tvoj pogled seže vse do tvojih prstov na nogi, raziskuj tla na katerih stojiš. Na tleh je vse polno majhnih storžev. Storžem rečemo plod. Ni pa to edini plod, katerega lahko najdeš. Brskaj naprej.

Odlično nam gre, mladi raziskovalec. Z Murijem imava zaprte oči, zapri jih še ti. Kaj slišimo? Slišiš prijetno petje ptic ter piskajoče brenčanje žuželk? Odlična pesem, kajne?

Nežno odmakni vrhnjo plast listov. Pod njo se zagotovo skriva kakšna majhna živalca. Imava prav? Kaj vse si našel?

Sonce se tiho poslavlja, na vrata počasi trka jesenska tema. Čas je, da se naša »MURI MISIJA« počasi zaključi. Odlično smo se imeli, kajne? 

Z Murijem se v objemu toplega doma grejeva s skodelico čaja. Opazujeva skozi okno in po glavi nama šibajo novi raziskovalni podvigi. Bodi z nama, raziskovali bomo skupaj!

Jesenski pozdravček,

Špela in Muri


 
Picture
foto: Ana Čefarin
Mijav, zbudil sem se pred budilko. Na hitro polovil vse mačje kosmiče in si temeljito zdrgnil zobe. Svojo frizuro sem skrbno pokrtačil in nase zavihtel svojo najljubšo majico. PIIISK-PIIISK, še nekaj dišečega parfuma in …   
čas je za Muri telovadbo! 
Picturefoto: Ana Čefarin
Hitro sem skočil na zadnji sedež avtomobila, se skrbno pripasal in neprestano godrnjal ter ob živce spravljal Špelo. Takoj ko sva prispela sem skočil iz avta in odhitel v Panter Gym. Moje prijateljice Tanja, Urška, Špela in Ana so ob sproščenem klepetu srkale zadnji požirek kave. Sam sem na hitro spil svoje mačje mleko, za energijo. Ura je 18:00. Juhu, skozi vrata veselo prihajajo moji novi in stari prijateljčki. Tako zelo sem vas vesel. Kako ste zrasli in kako ste čedni. Mijav, igrajmo se. Telovadimo! 

Picturefoto: Ana Čefarin
Ob vseh igricah sem neskončno užival, vi telovadci pa ste res pravi mali športniki. V kaj vse smo se prelevili, se še spomniš? Bili smo žirafe, kače, žabe in opice. Naredili smo dober potep skozi vse prepreke v telovadnici. Za nas je bilo mačje enostavno, kajne? 

Picture
foto: Ana Čefarin
Picturefoto: Ana Čefarin


Ura mi je minila tako hitro, kot so pošli vsi moji Muri razpokančki. 

Veselim se našega naslednjega snidenja. Spet bo ena mačja zabava, si pripravljen? 
Še nekajkrat spat, pa se vidiva!

Poljub mali športnik, 


Muri


Telovadi z mano v:
  • PON 16:30, Panter Gym (3 - 5 let)
  • ČET 16:30, Panter Gym (4 - 7 let)
  • PET 16:00, OŠ Drska (1,5 - 3 let)
 
Je že tako, da nas kdaj pa kdaj prehitri tempo vsakodnevnega življenja popolnoma izmozga in naše telo z rdečim alarmom navidezno tiho zakriči: »STOP, čas je za zabavo!«
Poznam kraj, kjer je zabava ter popolno družinsko druženje na enem mestu! 
To je kraj, kjer te vsaj za celoten dan odpelje v nek čaroben, mavrični svet. Kraj, kjer je smeh tvoje glavno vodilo in adrenalin glavno poživilo. Tu so vsa pravila zaklenjena za imaginarnimi vrati, neštete želje pa so vsaj za palec dosegljive. Ta kraj je Gardaland.

Pri svojih 23ih sem se v parku zabavala že najmanj 10x. Občutek, kateri me preplavi po vsaki vožnji z vlakcem smrti pa je še vedno enak. Vsakič znova isto – sproščujoče ter tako zelo zabavno!

Vsak zase najde nekaj – tako sem jaz uživala na vseh različnih hitrostnih napravah, Muri pa se je z migajočim repkom potikal v FANTASY KINGDOMu, kjer je nadvse užival. Po celotnem parku se vije nešteto drobnih trgovinic, med potjo te z veseljem pozdravlja Gardko; maskota Gardalanda.

Mali Muri, prepričana sva, da je Gardaland odličen pobeg od monotonega vsakodnevnega življenja. Ne samo zate, ampak za celotno tvojo družino. Uživaš lahko v vrtečih skodelicah, voziš se lahko z gosenico, zajahaš lahko konjička ter se potepaš v kavbojskem mestu. Lahko si gusar za nekaj minut ali strastni raziskovalec v piramidi. Ko ti zakruli želodček, pa si lahko privoščiš nešteto dobrot, od sladoleda, sadnih solat, do pečenega krompirčka! 

PictureADRENALIN PO MAČJE!
  
















  


       ŠPELINIH MAČJIH 5 za pogumne mamice in očke:

Raptor: moj najljubši. Zmaj z izredno hitrostjo ter s štirimi osebami v vsaki vrsti. Nikoli se ga ne naveličaš.

Blue tornado: si pripravljen na kričanje? Mačje odlično!

Mammut: vlakec brez obračanja na glavo, a z veliko spusti.

Top spin: vrtenje, vrtenje, vrtenje – hočem še! 

Magic Mountain: vlakec smrti v vagončkih. 

Picture
MURIJIVEH MAČJIH 5 za celotno družino:

Colorado boat: vožnja z drvakom, dva odlična spusta. (Muri namig: prvi prvem spustu te fotografirajo – nasmehni se)

Fuga de Atlantide: neverjetna vožnja v objemu Neptuna.

ICE AGE movie: zabavaj se v družbi vseh prijateljčkov iz risanke ledena doba. Med ogledom filma močno sneži, vate pljuni dinozaver ali pa po zraku plapolajo milni mehurčki.

Ramses: preizkusi se z mamico in očkom v streljanju v piramidi. Tekmovanje po mačje.

FANTASY KINGDOM: pravljično mesto. Lahko greš na čisto pravi prosti pad, se voziš z vlakcom ter raziskuješ notranjost čarobnega drevesa.

Picture

Sproščena in vesela, vam pošiljeva pozdravčke! Upava, da se boš kaj kmalu tudi ti tako veselo podil po Gardaland-skih tleh! Le pogumno, vse je ena velika 
z-a-b-a-v-a! 

Špela in Muri

 
Picture

»Nekoč je v globokem morju živela najlepša ribica. Med njenimi raznobarvnimi luskami so se bleščale tudi srebrne, zato so jo druge ribice klicale Mavrična ribica…«

Mali Muri, ali poznaš zgodbico o Mavrični ribici? Z Murijem sva jo ravno skupaj prebrala. Ne bova ti izdala kakšen je konec knjige, saj sva prepričana, da jo boš kaj kmalu prebral v družbi svojih staršev. Zate pa imava drug nasvet.

Če ti tvoj želodček že veselo igra pesmico o hrani, ti z Murijem pošiljava namig, kaj bi lahko danes zaplavalo na tvojemu krožniku. Ribice! Pa ne misliva Mavrične ribice, ampak tisto, katero ti z veliko ljubeznijo pripravita mami ali očka. Muri je nor na ribe, privošči si jih vsaj 2x na teden. Kaj pa ti? Jih imaš rad?

Naj ti zaupava, da ribe uvrščamo med beljakovinska živila. So zelo dobro prebavljive, poleg vsega pa so v tvoji prehrani pomembne predvsem zaradi vsebnosti zdravih ω-3 (omega tri) maščob (ALA, EPA in DHA). Te so pomembne, ker varujejo srce in ožilje. Nikar pa ne smeva pozabiti, da so dober vir vitaminov (B3, B6, B12) ter mineralov, kot so jod, selen, kalij in železo. Ribje olje je bogato z vitaminom D, ki je pomemben za zdrav razvoj tvojih kosti. 
Picture
MURI VSEZNALČEK: Muri starši, naj vaša zaskrbljenost glede težkih kovin, ki jih ribe vsebujejo, ne prestavi odločitveno tehtnico na stran ne-priprave rib. Dejstvo je, da večje ter dlje živeče ribe akumulirajo večje količine težkih kovin. Za vašega otroka so tako priporočljive mlade in majhne ribice. Muri obožuje ribe, kot so skuša, slanik, sardele in losos. Izogiba pa se tun, morskih psov ter rib, ki so bile ulovljene v Baltskem morju. 

 Se še vedno kremžiš, ko na krožniku za kosilo zagledaš ribo? Nikar. Okusne so, poskusi!

MURI NAMIG:
Če ne maraš vseh teh nadležnih kosti, ki jih ribe vsebujejo, imava rešitev zate: zavihaj si rokave ter s starši pripravi slastne ribje polpete. 

Picture
RIBJA POSLASTICA
Potrebuješ:
500 g ribjih filejev
3 jajca
2 pesti drobtin
2 pesti parmezana
česen
sol
poper

Prosi očka ali mamico, da ti ribje fileje na drobno naseklja. Počasi skupaj dodaj stepena jajca, nasekljane lističe peteršilja, drobtine ter nariban sir. Na koncu še posoli in popopraj. Pokaži svoje mišice in dobro zgneti vse sestavine skupaj in oblikuj majhne polpetke, katere ti naj jih mamica speče na vročem olivnem olju. 


Ribja poslastica za vso družino je pripravljena!


Uživaj,


Špela in Muri

 
Picture



Poletje se je dokončno poslovilo. Jesensko sonce nam z nežnimi dotiki greje obraz, lasje plapolajo v prijetnemu vetriču, sami pa se z velikim nasmeškom na obrazu zatekamo k toplim objemom bližnjih.


Muri in jesen imata prav posebno vez, katera ju veže že drugo leto zapored. Bliža se naša Muri vadba. Včasih je prav neznosno biti v njegovi družbi, saj neprestano prede in mi s svojim glasnim "MIJAV-om" da jasno vedeti, da komaj čaka, da spozna in telovadi z novimi Muri prijateljčki. In tudi danes ni bilo nič drugače. Da bi nama čas hitro mineval, sva se odločila, da si spečeva noro dobre piškotke. Kot bi mignil, si je Muri oblekel predpasnik in zavihtel kuhalnico. Pečejo se Muri razpokančki! Njam. Skupaj sva spekla dve zvrhani posodici in komaj čakala, da domov pride cela naša mačja družinica, da jih pogostiva. 

Najlepše je razvajati svoje bližnje, saj jim na lep način pokažeš, da jih imaš rad. Tudi ti, moj bodoči ali stari Muri prijatelječk se lahko z mamico in očkom preleviš v "superduper" kuharja. Nikar se ne boj, da ti ne bo uspelo. Prepričana sva, da ne boš imel težav - tako kot na Muri vadbi ne. Objemi svoja starša in jima pod nos pomoli piškotek. Z Murijem sva ti spodaj pripela recept. Uživajte, jesen je pravšnja za to. 

MIJAV,

Špela in Muri


MURI RAZPKONAČKI
Potrebuješ:
25o g kokosove moke
120 g čokolade v prahu
100 g zmletih orehov
250 g sladkorja v prahu
3 jajca
sladkor v prahu za "posip"

Na pomoč naj ti priskočita tvoja mamica in očka, saj moraš najprej ločiti rumenjak od beljaka. Rumenjak, kokosovo moko, čokolado v prahi, zmlete orehe ter sladkor v prahu zmešaš skupaj. Iz beljakov moraš narediti sneg. Če si dovolj pogumen, si lahko ob koncu posodo postaviš nad glavo in na tak način ugotoviš, ali si ga dovolj močno stepel. Ko je sneg pripravljen, ga postopoma dodajaš k ostalim sestavinam. Iz nastale mase oblikuj kroglice ter jih povaljaj v sladkorju v prahu. Piškote zloži na pekač ter jih peči 5-8 min pri 200 stopinjah. 

Lahko si malo nagajiv, ter kakšnega ukradeš tik preden ga je mamica vzela iz pečice. Tako je slasten, da se kar stopi v ustih. Prijetno sladkanje!

    ŠPELA, IRMA IN MURI

    Vsako lepo stvar moraš z nekom deliti.

    Špela, Irma in Muri –  trojica, katera vam bo podala kakšen dober nasvet, ali zgolj odličen recept. Razkrivali vam bomo mačje skrivnosti in odkrivali otroške radosti. Poiskali bomo skrite kotičke ter čarali drobne nasmeške. Se beremo, MIJAV!

    ŠPELA IN IRMA
    Sva študentki zadnjega letnika Pedagoške fakultete. Biologija in gospodinjstvo.
     Za naju: popolno!

    A potiho obe veva, da bo konec študija, šele dober začetek.

    MAČJA SHRAMBA

    November 2013
    October 2013
    September 2013

    RESNIČNO MURISTIČNO

    All
    Kuhar Muri
    Muri Biolog
    Muri Potepinček
    Muri Raziskovalec
    Športnik Muri