Picture
Jesen je moj najljubši letni čas. Sonce še vedno z vztrajnostjo bije težek boj z neutrudnimi dežnimi kapljicami. Narava se obleče v obleko vseh možnih odtenkov rumene ter me počasi, počasi prisili v iskanje mehkih šalov in kap.

Večkrat se zatečem v naravo. Rada raziskujem in odkrivam nove stvari. To je tako  vznemirjajoče. Da nisem nikoli pravzaprav res sama, mi z drobnimi, skoraj neslišnimi koraki, družbo dela Muri. Ob najinem vsakodnevnemu sprehodu sva zavila mimo utrjenih poti, v gozd. 
Se nama pridružiš? Pojdimo raziskovat!

Pocukaj za rokav starša, toplo se obleci in steči na svež zrak, v objem gozdov. Povej nama, kaj vidiš? Vidiš drevesa? Prepričana sva, da jih ne moreš prešteti na prste ene roke. Ali so drevesa vsa enaka – imajo enake liste?

MURI BIOLOG:
drevesa grobo delimo na listavce in iglavce. Listavci imajo široke ter ploščate liste, iglavci pa imajo iglice. Zagotovo poznaš smreko, katera je ena izmed prikupnih gospodičen iglastega gozda.

Picture
Na hitro si z odločnim skokom izberi svoje drevo. Poskušaj ga objeti. Kakšen je? Je nežen, tako kot lička od mamice ali bolj grob, kot neobrita brada od očita? To kar objemaš se imenuje deblo, deblo pa je ovito v trdno odejo, kateri rečemo lubje. Povonjaj deblo. Diši?

Naj ti tvoj pogled seže vse do tvojih prstov na nogi, raziskuj tla na katerih stojiš. Na tleh je vse polno majhnih storžev. Storžem rečemo plod. Ni pa to edini plod, katerega lahko najdeš. Brskaj naprej.

Odlično nam gre, mladi raziskovalec. Z Murijem imava zaprte oči, zapri jih še ti. Kaj slišimo? Slišiš prijetno petje ptic ter piskajoče brenčanje žuželk? Odlična pesem, kajne?

Nežno odmakni vrhnjo plast listov. Pod njo se zagotovo skriva kakšna majhna živalca. Imava prav? Kaj vse si našel?

Sonce se tiho poslavlja, na vrata počasi trka jesenska tema. Čas je, da se naša »MURI MISIJA« počasi zaključi. Odlično smo se imeli, kajne? 

Z Murijem se v objemu toplega doma grejeva s skodelico čaja. Opazujeva skozi okno in po glavi nama šibajo novi raziskovalni podvigi. Bodi z nama, raziskovali bomo skupaj!

Jesenski pozdravček,

Špela in Muri

Leave a Reply.

  ŠPELA, IRMA IN MURI

  Vsako lepo stvar moraš z nekom deliti.

  Špela, Irma in Muri –  trojica, katera vam bo podala kakšen dober nasvet, ali zgolj odličen recept. Razkrivali vam bomo mačje skrivnosti in odkrivali otroške radosti. Poiskali bomo skrite kotičke ter čarali drobne nasmeške. Se beremo, MIJAV!

  ŠPELA IN IRMA
  Sva študentki zadnjega letnika Pedagoške fakultete. Biologija in gospodinjstvo.
   Za naju: popolno!

  A potiho obe veva, da bo konec študija, šele dober začetek.

  MAČJA SHRAMBA

  November 2013
  October 2013
  September 2013

  RESNIČNO MURISTIČNO

  All
  Kuhar Muri
  Muri Biolog
  Muri Potepinček
  Muri Raziskovalec
  Športnik Muri