Picture

»Nekoč je v globokem morju živela najlepša ribica. Med njenimi raznobarvnimi luskami so se bleščale tudi srebrne, zato so jo druge ribice klicale Mavrična ribica…«

Mali Muri, ali poznaš zgodbico o Mavrični ribici? Z Murijem sva jo ravno skupaj prebrala. Ne bova ti izdala kakšen je konec knjige, saj sva prepričana, da jo boš kaj kmalu prebral v družbi svojih staršev. Zate pa imava drug nasvet.

Če ti tvoj želodček že veselo igra pesmico o hrani, ti z Murijem pošiljava namig, kaj bi lahko danes zaplavalo na tvojemu krožniku. Ribice! Pa ne misliva Mavrične ribice, ampak tisto, katero ti z veliko ljubeznijo pripravita mami ali očka. Muri je nor na ribe, privošči si jih vsaj 2x na teden. Kaj pa ti? Jih imaš rad?

Naj ti zaupava, da ribe uvrščamo med beljakovinska živila. So zelo dobro prebavljive, poleg vsega pa so v tvoji prehrani pomembne predvsem zaradi vsebnosti zdravih ω-3 (omega tri) maščob (ALA, EPA in DHA). Te so pomembne, ker varujejo srce in ožilje. Nikar pa ne smeva pozabiti, da so dober vir vitaminov (B3, B6, B12) ter mineralov, kot so jod, selen, kalij in železo. Ribje olje je bogato z vitaminom D, ki je pomemben za zdrav razvoj tvojih kosti. 
Picture
MURI VSEZNALČEK: Muri starši, naj vaša zaskrbljenost glede težkih kovin, ki jih ribe vsebujejo, ne prestavi odločitveno tehtnico na stran ne-priprave rib. Dejstvo je, da večje ter dlje živeče ribe akumulirajo večje količine težkih kovin. Za vašega otroka so tako priporočljive mlade in majhne ribice. Muri obožuje ribe, kot so skuša, slanik, sardele in losos. Izogiba pa se tun, morskih psov ter rib, ki so bile ulovljene v Baltskem morju. 

 Se še vedno kremžiš, ko na krožniku za kosilo zagledaš ribo? Nikar. Okusne so, poskusi!

MURI NAMIG:
Če ne maraš vseh teh nadležnih kosti, ki jih ribe vsebujejo, imava rešitev zate: zavihaj si rokave ter s starši pripravi slastne ribje polpete. 

Picture
RIBJA POSLASTICA
Potrebuješ:
500 g ribjih filejev
3 jajca
2 pesti drobtin
2 pesti parmezana
česen
sol
poper

Prosi očka ali mamico, da ti ribje fileje na drobno naseklja. Počasi skupaj dodaj stepena jajca, nasekljane lističe peteršilja, drobtine ter nariban sir. Na koncu še posoli in popopraj. Pokaži svoje mišice in dobro zgneti vse sestavine skupaj in oblikuj majhne polpetke, katere ti naj jih mamica speče na vročem olivnem olju. 


Ribja poslastica za vso družino je pripravljena!


Uživaj,


Špela in Muri

Ana
9/18/2013 04:31:08 am

Super objavice. Se veselim prihodnjega branja. Ana

ReplyLeave a Reply.

  ŠPELA, IRMA IN MURI

  Vsako lepo stvar moraš z nekom deliti.

  Špela, Irma in Muri –  trojica, katera vam bo podala kakšen dober nasvet, ali zgolj odličen recept. Razkrivali vam bomo mačje skrivnosti in odkrivali otroške radosti. Poiskali bomo skrite kotičke ter čarali drobne nasmeške. Se beremo, MIJAV!

  ŠPELA IN IRMA
  Sva študentki zadnjega letnika Pedagoške fakultete. Biologija in gospodinjstvo.
   Za naju: popolno!

  A potiho obe veva, da bo konec študija, šele dober začetek.

  MAČJA SHRAMBA

  November 2013
  October 2013
  September 2013

  RESNIČNO MURISTIČNO

  All
  Kuhar Muri
  Muri Biolog
  Muri Potepinček
  Muri Raziskovalec
  Športnik Muri