PictureNamig imam zate! ;)


Poskok levo, poskok desno, še en manjši počep in potep čez mačji tunel. Vem, tako zelo se zabavaš na telovadbi z Murijem.

Ker se jutrišnja pol peta že močno približuje, ti pa potrebuješ veliko energije, da boš kos vsem mačjim preprekam, ti z veseljem ponudim »namig za mačji podvig«.
To jo prav poseben namig, ni težak in ne prelahak. Zahteva celotnega tebe, brez izjeme. Kuhinja bo postala prava mačja zaseda. Po zraku bo letela moka, v skledi se bodo stiskala naribana jabolka in pečica bo oddajala vonj po nečem dobrem. 

To nekaj je ravno dovolj veliko za tvoja majhna usta, dovolj slastno za tvoj trebušček in precej »muristično« za premagovanje vseh mačjih podvigov. In to je...
mini MURI JABOLČNA PITA!
Vzemi veliko skledo in zmešaj:
350 g moke
0,5 zavitka pecilnega praška
1 vanili sladkor
120 g sladkorja v prahu
150 g masla / margarine
2 rumenjaka
4 žlice kisle smetane

MURI VSEZNALČEK:
  kadar boš v dilemi pri izbiri masla ali margarine, ti svetujem, da raje poseži po maslu. Zakaj? Maslo je naravni izdelek, ponavadi narejen iz kravjega mleka, medtem ko je margarina predelana iz različnih snovi. Pri margarinah moraš biti izjemno previden, saj vsebujejo trans maščobne kisline, katere lahko negativno vplivajo na tvoje zdravje (dolgoročno: bolezni srca in ožilja, debelost, karcinogenost)
Picture

Sedaj je čas, da olupiš ter naribaš jabolka, dodaš še malo sladkorja (80 g) ter žlico drobtin. Za piko na i pa dodaj še malo cimeta.
Da bo vse skupaj še bolj zabavno, testo za jabolčno pito daj v modele za mafinčke. Pri okrasu na vrhu se lahko igraš - uporabiš lahko modele za piškote. Sama sem pri ustvarjanju izjemno uživala. Poskusi še ti.

Mačji dober tek, se vidimo jutri. Trebuščki bodo polni, nogice pripravljene za poskoke in obrazek zapolnjen z nasmehom!

Pozdravček,
Špela


 
 
Picture
16. oktober je prav poseben dan. Ali veš zakaj?


Danes praznujemo
SVETOVNI DAN HRANE.

HRANA predstavlja glavni vir življenjske energije.
Picture
Ta dan je uvedla Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), katera je bila ustanovljena leta 1945.
Sama potreba po hrani spada med osnovne človeške potrebe. Ena izmed glavnih človekovih pravic pa je zagotovo ta, da je tekom svojega življenja deležen ustrezne prehrane.
K našemu uspešnemu ter predvsem zdravemu razvoju pa veliko pripomorejo naše prehranske navade. V današnjem času so le-te izredno zaskrbljujoče.
MURI PODATEK: med državami Evropske unije se Slovenija po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča na 3.mesto.
PictureSlika letošnjega svetovnega dneva hrane.
Slogan današnjega dne po izboru FAO se glasi:

»USPEŠNI PREHRANSKI SISTEMI ZAGOTAVLJAJO
ZDRAVJE LJUDI«
,


s katerim opozarja na visoke stroške in bremena, ki jih nosi družba zaradi slabih prehranjevalnih navad in vseh njihovih posledic.

Neguj svoje prehranjevalne navade. Jej redno in kar se da zdravo. Telo ti bo hvaležno, ti pa se boš počutil odlično!
 
 
Preden se začneš kremžiti ob pogledu na sadje, ti po mačje svetujem, da se mi pridruži na poti vseh zdravilnih okusov. Saj vem, mamičin »no, pojej še malo banance, ugrizni v jabolko« ti že malo preseda. A pozabi na to, imam rešitev...
SADNI SMUTI, MIJAV!
Kot čisto pravi maček si rad pripravim čisto pravi sadni smuti. Ne godernjaj, raje preberi mojih 5 razlogov zakaj je smuti tako dober:
 1. Sveže sadje vsebuje največjo možno količino hranljivih snovi.
 2. V smutijih ni umetnih arom, barvil ali konzervansov.
 3. Sadje vsebuje naravni sadni sladkor; s tem se ne odpovemo sladkorju, uživamo pa manj sladkarij.
 4. Smuti je pripravljen na »en, dva, tri«.
 5. MuriSMUTI je naravnost carski.

MURI VSEZNALČEK: vsak izmed nas naj bi dnevno svoj trebušček pogostil s petimi obroki sadja in zelenjave, a nam zanje ob natrpanem delovnem urniku za to zmanjkuje časa. Primerna rešitev so smutiji. S smutiji lahko že zjutraj zaužijemo potrebne vitamine, ko se čez dan utrudimo, pa si z njimi prilijemo nove energije.
Picture
SADJE - osnova večine smutijev. Pokukaj, kaj vse vsebuje določen sadež. Zanimivo!
Če te do zdaj nisem popolnoma prepričal, je najbolje, da si skupaj pripraviva MuriSMUTI, ki je naravnost božanski. 

Hop, v kuhinjo! Potrebuješ le sadje in mešalnik! 
Picture
Za 2 osebi:


2 zreli banani

200 g posnetega jogurta

125 ml mleka

Polovička ČŽ vanilijevega sladkorja.

Vse sestavine naj veselo zaplešejo v mešalniku. Takoj ponudimo. 


MURI NAMIG: za odličen smuti je najbolje, da uporabiš le sveže in zrelo sadje. Če je sadje prezrelo, poškodovano ali celo nagnito, boš tak okus v smutiju takoj prepoznal.

Kar pa je najpomembnejše je to, da pusti svoji domišljiji prosto pot! 
V mešalniku lahko zmešaš kar želiš. Raziskuj z različnimi okusi! 

S svojim mačjim smrčkom že lahko ugotovim, da sem te uspel prepričati. Vesel sem. 

SMUTI MISIJA: zaključena! 
Veliko smutaj, 

Muri

 
 
» Špela, življenje ni viki krema – je nutella!!«
To je stavek, katerega mi je nekoč rekel moj reprezentančni trener. Kot kup nesreče sem pri svojih 15-ih stala pred njim in si z veliko vnemo brisala solze. Pa ne katere koli solze, ampak solze jeze in razočaranja.
Šport je boj, to je dejstvo. Ni vse v številu zadetkov ali lepih, najboljših supergah. Ozadje je včasih boleče, a kljub vsemu tako vznemirljivo.
Pri svojih 23-ih sem doživela že marsikaj. Razočaranj, poškodb, ljubosumnosti, preprek, veselja… Dobrih 10 let sem vsak dan preživela v dvorani. Vsakič sem si skrbno zavezala superge, oblekla športno opremo in igrala šport, pri katerem mi je vedno, vsakič znova in znova, igralo srce. Tiste dve uri mi je srce delalo hitreje, vsakodnevne tegobe so v hipu postale drugotnega pomena, sama pa sem bila drug, boljši človek. Nikoli nisem treninga jemala kot obvezo, ampak vedno kot veselje, srečo.
Picture
Mali Muri, sporočiti ti želim, da vztrajaj pri vsaki stvari za katero se odločiš.  Pa naj gre to zgolj za barvanje pobarvanke ali zlaganje lego kock. Nič drugega ni pomembno, vse dokler se pri tem počutiš dobro in ti je v veselje. Nikoli se ne predaj. A vendar, ko ti nekaj postane v breme, odnehaj – ni vredno tvojega časa. Najdi nekaj drugega, boljšega. Raziskuj! Verjamem, da ti bo uspelo.


Picture
Neskončno lepi rokometni spomini!
Priznam, da sem od tiste 15-letnice res nekoliko zrasla. Nikoli ne zaidem več na rokometno tekmo. A še vedno počnem stvari, katere me polnijo z energijo.
Raziskujem in odkrivam. Se učim in se naučim. Obupam in spet začnem.
Če dobro razmislim, imam raje nutello, kot viki kremo. Tako na kruhu, kot v vsakodnevu. Kaj pa ti?
Zapomni si:
če ti v srcu ne gori močan ogenj, nima smisla poskušati.

Dovoli si poskušati,
Špela

 
 
Svet je lep. Brez dileme. Nekaj je na njem, da je še bolj magičen in privlačen. Začne se s črko P in konča z 
okroglim O-jem. Nič drugega, le 
P R I J A T E L J S T V O.

Nič ni lepšega kot nevidna vez med dvema osebama, zavita v besede zaupanja in posuta z vedno živečimi skupnimi spomini. Prijateljstvo nikoli ne smemo jemati kot samoumevno. Je nekaj, za kar sta vedno potrebna dva, hočeš ali nočeš. Potrebna je kemija v obliki: ti + jaz -> nekaj večnega. Seveda ni vedno tako, včasih besede »4 ever« skozi leta zbledijo, se zabrišejo. Tako pač je. 
Prijatelja si vedno izberemo sami, po svojih željah. To pravzaprav celotno stvar dela še toliko bolj plemenito. Lepo ga je imeti, mu pomagati, se z njim smejati in delati nore stvari. 
Picture
Drobno-veliki prijateljski trenutki.
Mali Muri, kako je ime tvojemu prijatelju? Kaj počneta skupaj? Zagotovo same mačje-odlične stvari. Z Murijem sva strokovnjaka na področju »razveseli svojega prijatelja«, pomagala bova še tebi. Včasih nekomu z majhno malenkostjo polepšaš dan. Lahko mu narišeš risbico ali pa podariš majhno čokoladico. Kar tako, ker ga imaš rad in se v njegovi družbi počutiš resnično muristično.
Picture


Muri mi je danes popoldne pomagal s pripravo noro dobre mačje granole. Skrbno jo bom shranila v prikupno skodelico in jo podarila svoji prijateljici. 


Kaj boš pa ti nekomu podaril? Že imaš kakšno idejo?Špelina PRIJATELJSKA GRANOLA:

Enostavno je. Potrebuješ:
500 g ovsenih kosmičev
10 g lešnikov (zdrobi jih)
10 g mandljev (zdrobi tudi njih)
brusnice
med po občutku
žlica rastlinskega olja
10 g sončničnih semen

Sestavine si lahko izbiraš po želji - kar imaš rad. Tako lahko brusnice zamenjaš z marelicami ali lešnike z orehi. Okus je v obeh primerih božanski. Vse sestavine skupaj zmešaj. Zvrni v pekač ter peči približno 1 uro na 150 °C do zlato rjave barve.

Picture
MURI VSEZNALČEK: granola je tipičen severno ameriški zajtrk iz kosmičev, oreškov, medu in suhega sadja, ki ga običajno pečemo v pečici, dokler ne postane hrustljav.
Včasih pa je dovolj samo lepa beseda in tvoja prisotnost. Nič več. Biti nekomu prijatelj zabriše vse vsakodnevne tegobe, saj biti nekomu nekaj, je več kot nešteto nepomembnih besed. To je le ena beseda zazrta v skrito tančico ljubezni in občutka nepremagljivosti. 

Čuvaj prijatelja, vreden je zlata.
MIJAV, 
Špela in Muri
 

  ŠPELA, IRMA IN MURI

  Vsako lepo stvar moraš z nekom deliti.

  Špela, Irma in Muri –  trojica, katera vam bo podala kakšen dober nasvet, ali zgolj odličen recept. Razkrivali vam bomo mačje skrivnosti in odkrivali otroške radosti. Poiskali bomo skrite kotičke ter čarali drobne nasmeške. Se beremo, MIJAV!

  ŠPELA IN IRMA
  Sva študentki zadnjega letnika Pedagoške fakultete. Biologija in gospodinjstvo.
   Za naju: popolno!

  A potiho obe veva, da bo konec študija, šele dober začetek.

  MAČJA SHRAMBA

  November 2013
  October 2013
  September 2013

  RESNIČNO MURISTIČNO

  All
  Kuhar Muri
  Muri Biolog
  Muri Potepinček
  Muri Raziskovalec
  Športnik Muri